Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1250 g boczku, surowego, bez kości, ze skórą, 1 płat (grubość 3-4 cm)
- 750 g schabu wieprzowego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ½ - 1 łyżka suszonych płatków chili
- skórkę z pomarańczy, z 1 szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki (4 x 1 cm)
- 5 ząbków czosnku
-
6
liści szałwii, świeżych
lub 2 łyżeczki liści szałwii, suszonych - 30 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 50 g białego wina, wytrawnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4223.8 kJ / 1009.5 kcal
- Białko
- 33.4 g
- Węglowodany
- 1.8 g
- Tłuszcz
- 94.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 34.3 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 1552.4 mg
Alternatywne przepisy
Karkówka z cebulą
1 godz. 45 min
Golonka w sosie piwnym
2 godz. 20 min
Żeberka w kapuście
2 godz. 10 min
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2h 30min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9h 15min
Schab chrzanowy
2h 30min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Glazurowana szynka
54 godz.
Rolada z boczku z daktylami na Varomie
2h 30min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20min
Baleron z karkówki
50 Std. 30 Min
Roladki schabowe zawinięte w boczek z sosem śliwkowym
1h 25min