Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- unsalted butter, at room temperature, for greasing
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar, to taste
- 700 g plums, ripe but firm, stone removed, bottom trimmed and halved vertically (see tips)
- 1 lemon, finely grated zest and juice
- 160 g caster sugar, plus 1 Tbsp
- 1 vanilla pod, seeds only (see tip)
- 4 medium eggs
- 200 g whole milk
- 100 g whipping cream
- 130 g plain flour
- ½ tsp fine sea salt
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar
- 1 - 2 Tbsp icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1027.2 kJ / 245.5 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 131.9 mg
Alternatywne przepisy
Sweet Pastry Tartlets
1h 45min
Plum Clafoutis (TM6)
1h 15min
Rhubarb and ricotta bread and butter pudding
2h 30min
Gougère puffs with salmon mousse
25h 35min
Pea and Lardo Soup
1h 5min
Sous-vide Stuffed Squid and Saffron Sauce
1h
Mixed Meat Stew with Polenta - Spezzatino misto con polenta
1h 45min
Vegan almond dip
5min
Janssons Frestelse (Jansson’s Temptation)
1 Std. 40 Min
Mustard Dill Sauce
2h 15 min.
Asparagus and potatoes with hollandaise
50min
Oxtail stew with butter bean mash (TM6)
4h