Wersje kompatybilne
Ajo blanco - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 45 g oliwy z oliwek
- 200 g migdałów, blanszowanych
- 4 ząbki czosnku
- 100 g białego chleba, bez skórki
- 350 g wody
- 20 - 25 g białego octu winnego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 8 - 10 jasnych winogron, przekrojonych na pół, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1980.4 kJ / 473.3 kcal
- Białko
- 13.6 g
- Węglowodany
- 24.3 g
- Tłuszcz
- 38.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 1013.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik ogórkowy
15min
Clafoutis z wiśniami na mleku migdałowym
3h 20min
Chłodnik pomidorowy
30min
Musztarda z suszonymi figami
8h
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30min
Czekoladowe affogato
10min
Dressing z kozim serem
10min
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1h 5min
Gruszki w czerwonym winie
3h 10min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50min
"Flan" na zimno z bananami i ciastkami korzennymi
4h 30min