![Pierożki shaomai Pierożki shaomai](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/EDA4ABB2-BB29-4D92-8A50-5AA20197692F/Derivates/D7D44ADA-C451-40DD-9755-C8D7EDEC0737.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g marchewki
Ciasto shaomai
- 50 g wody
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko
Farsz
- 300 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 - 20 g grzybów, świeżych (np. shiitake, pieczarki, kurki)
- 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 270 g krewetek, surowych, obranych, świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia (30 g, patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- olej, do natłuszczenia Varomy
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 240 kJ / 57 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 0.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2 Std.
Kartacze z mięsem
1 Std.
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35min
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2 Std. 55 Min
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
1h 30min
Ciasto wonton
50 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1h 30min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 Std. 35 Min
Azjatyckie spring rolls
1 Std. 20 Min
Ravioli z nadzieniem z serów i szynki
1 Std. 20 Min
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Pierogi z mięsem
1 Std.