Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
TM6 TM5

Salmorejo - chłodnik z Andaluzji

4.2 (18 ocen)

Składniki

  • 1 - 2 kawałki chleba pszennego (35-40 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
  • 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 - 25 g czerwonego octu winnego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • szynka serrano, do dekoracji (35-40 g) (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2091.1 kJ / 499.8 kcal
Białko
6.6 g
Węglowodany
11.6 g
Tłuszcz
48.2 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
2.6 g
Sód
674.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 77 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy