Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
TM5 TM6

Salmorejo - chłodnik z Andaluzji

4.0 (5 ocen)

Składniki

  • 35 - 40 g chleba pszennego (ok. 1-2 kromki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
  • 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 - 25 g czerwonego octu winnego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 35 - 40 g szynki serrano (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2315 kJ / 553 kcal
Białko
8.1 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcz
53.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie