Urządzenia i Akcesoria
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
1 - 2 kawałki chleba pszennego (35-40 g)
-
2 ząbki czosnku
-
700 g pomidorów sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
-
180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
20 - 25 g czerwonego octu winnego
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
3 jajka ugotowane na twardo
-
szynka serrano (opcjonalnie) do dekoracji (35-40 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
674.5 mg
Białko
6.6 g
Kalorie
2091.1 kJ /
499.8 kcal
Tłuszcz
48.2 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
11.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CHŁODNIKI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
1hod.
Kokosowy chłodnik z awokado i miętą
20min.
Tarator - Bułgarski chłodnik
1hod. 10min.
Chłodnik z cukinii z miętą
2hod.
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1hod. 20min.
Chłodnik pomidorowy
30min.
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30min.
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15min.
Gazpacho słodko-pikantne
5min.
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35min.
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1hod. 15min.
Zupa cebulowa
1hod.