Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 260 g mąki pszennej
- 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 szczypty soli
- 30 g zimnej wody
- 500 - 600 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼
łyżeczki goździków, mielonych
lub ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego - mąka pszenna, do oprószenia
- 2 łyżki migdałów, w płatkach
- 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 żółtko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1336.3 kJ / 319.4 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 41.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1h
Orkiszowa galette z rabarbarem
3h 10 min
Czereśniowa galette
1h 25min
Chlebek jabłkowy
5 Std. 30 Min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1h 20min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50min
Ciasto migdałowe
1h 15min
Kringel
2 godz. 40 min
Baskijski sernik pistacjowy
9h
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1h
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1h 15min