Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 380 g wody, letniej
- 300 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki miodu
- 300 g mąki orkiszowej, razowej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- 1 łyżka mleka, do posmarowania
- mieszane ziarna, np. sezamu, maku, siemienia lnianego, czarnuszki, słonecznika, dyni, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 790.4 kJ / 188.9 kcal
- Białko
- 7.7 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 403.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki maślane z ziarnami
2h
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Szybki chleb orkiszowy
1h 25min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14u. 50min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Bagietki
15 Std.
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min