Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 - 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 50 g cukru
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
30
g cukru waniliowego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
lub 30 g cukru waniliowego - 2 jajka, rozmiar L
- 60 g mleka
- 200 g mąki pszennej tortowej
-
60
g skrobi ziemniaczanej
lub 60 g skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda, do zwilżenia dłoni
Lukier
- 300 g cukru pudru
- 50 g wody, plus opcjonalnie 1 łyżka
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1347.9 kJ / 322.2 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 59.8 g
- Tłuszcz
- 8.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 80.9 mg
Alternatywne przepisy
Sorbet z mrożonych owoców
5 Min
Lody z ciastkami Oreo®
8h 30min
Indyjskie pączki (Gulab jamun)
1h 15min
Zimowa czekolada do picia
10 Min
Bób na ostro z brązowym ryżem i pestkami dyni
45 Min
Mleczne cukierki
2 Std. 5 Min
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13h
Bento z pandami
1 Std.
Suflet malinowy z angielskim kremem
1h 15min
Babeczki nietoperze na Halloween
2h
Słodki kalendarz adwentowy
1h 20min
Batoniki żurawinowo-kokosowe
1h 40min