
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 210 g mleka
-
15
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży pokruszonych - 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek mieszanych ziaren np. maku, sezamu, łuskanego słonecznika, pestek dyni
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 493.6 kcal / 2065.1 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Węglowodany
- 70.1 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Sód
- 410.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Chleb tygrysi
4 godz.
Bułki z kminkiem
30 min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 godz. 50 min
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.