Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g orzechów włoskich, łuskanych
- 130 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego, plus dodatkowo 1 łyżka
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 50 g śmietany, 36% tłuszczu
- 2 łyżki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1185.9 kJ / 283.4 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 28.4 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 43.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Piernik z kawą zbożową
3h 20min
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
1 Std. 10 Min
Zimowa czekolada do picia
10 Min
Ciasto orzechowe z 3 składników
1 Std. 20 Min
Kokosowe muffinki z płynną czekoladą w środku
1 Std.
Portugalskie babeczki z kremem
1 Std. 10 Min
Ciasteczka „ze wszystkim”
50 Min
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1 Std.
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40 Min
Ciasteczka migdałowe
30 Min
Muffinki marchewkowo-orzechowe z kremem śmietankowo-cytrynowym
1 Std.
Mini ciasta pandoro
1 Std. 30 Min