Zimowy tort z frużeliną żurawinową

Zimowy tort z frużeliną żurawinową

4.5 37 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 6 godz.
16 porcji

Składniki

Biszkopt piernikowy
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g kakao naturalnego, niesłodzonego przesianego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 8 jajek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g oleju
Dekoracja
  • 100 g cukru plus dodatkowo 5 łyżek
  • 50 g wody
  • 4 - 6 łyżek żurawiny, świeżej
  • 3 - 5 gałązek rozmarynu, świeżego
Frużelina żurawinowa
  • 200 g żurawiny, świeżej
  • 100 g cukru
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem
  • 400 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przełożenie
  • 150 g wody
  • 150 g soku pomarańczowego

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 422.4 kcal / 1767.2 kJ
Białko 7.2 g
Tłuszcz 26.2 g
Węglowodany 43.2 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 13.5 g
Sód 183.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...