Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g orzechów laskowych, blanszowanych, uprzednio uprażonych na suchej patelni (patrz wskazówka)
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (ok. 1 x 4 x 6 cm).
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1069.7 kJ / 255.5 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 0.9 mg
Alternatywne przepisy
Mini Paris-Brest
10 godz. 40 min
Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym
6 Std. 45 Min
Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem
45min
Jogurt waniliowy
12h 20min
Ciasto Red Velvet Cake w kształcie serca
1h 20min
Marcepanowe batoniki
2h 40min
Orzechy włoskie w karmelu
1h 30min
Ganache z mlecznej czekolady z korzenną przyprawą
3h 15min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1 Std. 15 Min
Słodzone mleko zagęszczone
35min
Sos karmelowy
1h 30min
Kogel-mogel
5 min