Urządzenia i Akcesoria
Węgierska zupa grzybowa
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
10 g koperku, świeżego tylko liście
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
-
450 - 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry450 - 500 g grzybów, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwków, kurek, podgrzybków, pokrojonych na kawałki
-
50 - 70 g białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
-
600 g wody
-
300 g mleka
-
15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
kwaśna śmietana, 12% tłuszczu do podania
-
cytryna pokrojona w półplastry, do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
209 mg
Białko
7.4 g
Kalorie
790.6 kJ /
189 kcal
Tłuszcz
11.4 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Węglowodany
15.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JEDZ SEZONOWO - ZIMA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Węgierska zupa rybna (Halászlé)
55 min
Kremowa zupa pieczarkowa
25 min
Aljotta (maltańska zupa rybna)
45 min
Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
25 min
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45 min
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1 godz. 40 min
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1 godz. 30 min
Sałatka ziemniaczana z rumienioną cebulą, orzechami i serem pleśniowym (z osłoną noża miksującego 2.0)
1 godz.
Londyńska zupa grochowa
50 min
Brokułowa zupa z soczewicą
25 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 min
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min