Urządzenia i Akcesoria
Węgierska zupa grzybowa
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
10 g koperku, świeżego tylko liście
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
-
450 - 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry450 - 500 g grzybów, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwków, kurek, podgrzybków, pokrojonych na kawałki
-
50 - 70 g białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
-
600 g wody
-
300 g mleka
-
15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
kwaśna śmietana, 12% tłuszczu do podania
-
cytryna pokrojona w półplastry, do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
209 mg
Białko
7.4 g
Kalorie
790.6 kJ /
189 kcal
Tłuszcz
11.4 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Węglowodany
15.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JEDZ SEZONOWO - ZIMA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chłodnik z rzodkiewką i kalarepą
10 min
Zupa gulaszowa z żurawiną
2 godz.
Szybka zupa „serowo”-cebulowa w proszku
10 min
Zupa z ravioli i wołowiną
30 min
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45 min
Londyńska zupa grochowa
50 min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 min
Szwajcarski krupnik
40 min
Węgierska zupa rybna (Halászlé)
55 min
Kremowa zupa pieczarkowa
25 min
Zupa grochowa z kiełbaskami
1 godz. 45 min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min