
Urządzenia i Akcesoria
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
8 słoików
Składniki
-
2500 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
90 g ząbków czosnku
-
2 - 4 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
2 - 4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
100 g oliwy z oliwek
-
60 - 80 g czerwonego octu winnego lub białego octu winnego
-
80 g cukru
-
3 ½ łyżeczki soli
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
335.8 kcal /
1405 kJ
Białko
5.3 g
Tłuszcz
13.6 g
Węglowodany
50.2 g
Błonnik
8.4 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Sód
907.1 mg