
Urządzenia i Akcesoria
Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz.
3 sztuki
Składniki
Zaczyn
-
mleka225 g
-
cukru40 g
-
drożdży świeżych pokruszonych40 g
-
mąki pszennej150 g
Ciasto
-
jajka2
-
żółtka2
-
cukru90 g
-
wódki15 g
-
skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki90 g
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, blatu i dłoni20 g
-
soli2 szczypty
-
mąki pszennej525 g
-
rodzynek sułtanek (patrz wariant)150 g
Dekoracja
-
wody60 g
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu10 g
-
mąki pszennej150 g
-
cukru1 łyżeczka
-
soli1 szczypta
-
jajko roztrzepane1
-
masło do podania
-
cukier perlisty (opcjonalnie) do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
1779.7 kcal /
7446.1 kJ
Białko
43.1 g
Tłuszcz
44.3 g
Węglowodany
302.7 g
Błonnik
13 g
Tłuszcz nasycony
19.9 g
Sód
247.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER
9 Przepisów
Polska
Polska