Ukraińskie babki drożdżowe (paski)

Ukraińskie babki drożdżowe (paski)

3.4 104 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz.
3 sztuki

Składniki

Zaczyn
  • mleka
    225 g
  • cukru
    40 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    40 g
    4 łyżeczki suchych drożdży
  • mąki pszennej
    150 g
Ciasto
  • jajka
    2
  • żółtka
    2
  • cukru
    90 g
  • wódki
    15 g
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    90 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, blatu i dłoni
    20 g
  • soli
    2 szczypty
  • mąki pszennej
    525 g
  • rodzynek sułtanek (patrz wariant)
    150 g
Dekoracja
  • wody
    60 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu
    10 g
  • mąki pszennej
    150 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    1 szczypta
  • jajko roztrzepane
    1
  • masło do podania
  • cukier perlisty (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 1779.7 kcal / 7446.1 kJ
Białko 43.1 g
Tłuszcz 44.3 g
Węglowodany 302.7 g
Błonnik 13 g
Tłuszcz nasycony 19.9 g
Sód 247.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...