
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2500 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 160 g cukru
- 160 g octu balsamicznego
- 30 g oleju
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 167.4 kcal / 700.6 kJ
- Białko
- 2.7 g
- Tłuszcz
- 3.7 g
- Węglowodany
- 33.6 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Sód
- 947.8 mg
Alternatywne przepisy
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2 godz. 20 min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 godz.
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1 godz. 10 min
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40 min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 godz.
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 godz.
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 godz. 20 min
Ketchup
1 godz.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 godz. 10 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min