Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)

Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)

4.7 35 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz.
14 słoików

Składniki

Dżem śliwkowo-borówkowy
  • śliwek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
    800 g
  • borówek, świeżych
    200 g
    200 g jagód, świeżych
  • cukru żelującego 2:1
    600 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • goździków, mielonych (opcjonalnie)
    1 szczypta
Dżem jabłkowo-dyniowy
  • dyni Hokkaido bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    500 g
  • jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    450 g
  • cukru żelującego 2:1
    400 g
  • soku jabłkowego
    200 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 g
  • cynamonu, mielonego
    1 - 2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 słoik

Kalorie 356.6 kcal / 1492.2 kJ
Białko 0.9 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 89.1 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Sód 2.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...