Wersje kompatybilne
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dżem śliwkowo-borówkowy
- 800 g śliwek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
-
200
g borówek, świeżych
lub 200 g jagód, świeżych - 600 g cukru żelującego 2:1
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta goździków, mielonych (opcjonalnie)
Dżem jabłkowo-dyniowy
- 500 g dyni Hokkaido, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 450 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 400 g cukru żelującego 2:1
- 200 g soku jabłkowego
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1492.2 kJ / 356.6 kcal
- Białko
- 0.9 g
- Węglowodany
- 89.1 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 2.2 mg
Alternatywne przepisy
Dżem z owoców leśnych
40min
Marmolada z całych jabłek
3 Std.
Konfitura jabłkowa z migdałami
1h 30min
Dżem śliwkowo-jabłkowy
40min
Dżem z malin i czarnej porzeczki
1h 30min
Konfitura jagodowa z anyżem
1 Std. 10 Min
Dżem z owoców jagodowych
1h
Powidła wiśniowe
1h 55 min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25min
Marmolada śliwkowo-borówkowa z pomidorem
25min
Dżem malinowy
40min
Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa
1 Std. 25 Min