
Urządzenia i Akcesoria
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz.
14 słoików
Składniki
Dżem śliwkowo-borówkowy
-
śliwek dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół800 g
-
borówek, świeżych200 g
-
cukru żelującego 2:1600 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego50 g
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
goździków, mielonych (opcjonalnie)1 szczypta
Dżem jabłkowo-dyniowy
-
dyni Hokkaido bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)500 g
-
jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki450 g
-
cukru żelującego 2:1400 g
-
soku jabłkowego200 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego50 g
-
cynamonu, mielonego1 - 2 łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
356.6 kcal /
1492.2 kJ
Białko
0.9 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
89.1 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
2.2 mg