Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 175 g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 175 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 175 g wody, zimnej
- 325 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej, do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1263.2 kJ / 301.9 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 60.6 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 780 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45 min
Bagietki rustykalne
15 godz.
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min
Prosty chleb mieszany
3h 40 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb tygrysi
4h
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2h