
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 175 g mąki pszennej
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g gorącej wody
Szampański krem
- 300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 1 limonka ekologiczna
- 3 żółtka
- 150 g cukru plus 3 łyżki
- 25 g żelatyny w proszku
-
200
g szampana
lub 200 g wina musującego, typu Prosecco - 250 g ciemnych winogron
- sok z ½ cytryny
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 317.1 kcal / 1326.6 kJ
- Białko
- 5.9 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Węglowodany
- 44.4 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Sód
- 116.4 mg