Urządzenia i Akcesoria
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz. 30 min
6 sztuk
Składniki
Krem waniliowy
-
300 g mleka w temp. pokojowej
-
50 g cukru
-
45 g mąki pszennej typu 450-550
-
2 jajka w temp. pokojowej
-
1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
Pączki (bomby)
-
50 g cukru
-
skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
-
85 g mleka
-
55 g wody
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
1 łyżeczka miodu
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
-
180 g mąki pszennej chlebowej typu 750
-
150 g mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
45 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia i do natłuszczenia blachy
-
wrząca woda do wyrastania ciasta
Karmel
-
1070 g wody
-
250 g cukru
-
1 łyżka syropu glukozowego (opcjonalnie)
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
50 g octu do Mycia Wstępnego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
333.7 mg
Białko
12.1 g
Kalorie
2835.9 kJ /
678.5 kcal
Tłuszcz
22.6 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Węglowodany
106.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12 godz.
Pączki z kremem ajerkoniakowym
4 godz.
Kawa pistacjowa
1 godz. 10 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 godz.
Ciastka bezowe "Sokoły"
2 godz. 30 min
Cynamonowe gwiazdki
55 min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Małe domki z piernika na kubek
5 godz. 30 min
Chleb tygrysi
4 godz.
Rogale à la marcińskie
10 godz.