Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce

Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce

3.9 35 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz. 30 min
6 sztuk

Składniki

Krem waniliowy
  • mleka w temp. pokojowej
    300 g
  • cukru
    50 g
  • mąki pszennej typu 450-550
    45 g
  • jajka w temp. pokojowej
    2
  • laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
    1
Pączki (bomby)
  • cukru
    50 g
  • skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
  • mleka
    85 g
  • wody
    55 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    5 g
  • jajko
    1
  • soli
    1 szczypta
  • miodu
    1 łyżeczka
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej chlebowej typu 750
    180 g
  • mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    150 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    45 g
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia i do natłuszczenia blachy
  • wrząca woda do wyrastania ciasta
Karmel
  • wody
    1070 g
  • cukru
    250 g
  • syropu glukozowego (opcjonalnie)
    1 łyżka
  • wody do Mycia Wstępnego
    1000 g
  • octu do Mycia Wstępnego
    50 g

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 678.5 kcal / 2835.9 kJ
Białko 12.1 g
Tłuszcz 22.6 g
Węglowodany 106.7 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 7.4 g
Sód 333.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...