
Urządzenia i Akcesoria
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz. 30 min
6 sztuk
Składniki
Krem waniliowy
-
mleka w temp. pokojowej300 g
-
cukru50 g
-
mąki pszennej typu 450-55045 g
-
jajka w temp. pokojowej2
-
laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)1
Pączki (bomby)
-
cukru50 g
-
skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
-
mleka85 g
-
wody55 g
-
drożdży świeżych pokruszonych5 g
-
jajko1
-
soli1 szczypta
-
miodu1 łyżeczka
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
mąki pszennej chlebowej typu 750180 g
-
mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu150 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki45 g
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia i do natłuszczenia blachy
-
wrząca woda do wyrastania ciasta
Karmel
-
wody1070 g
-
cukru250 g
-
syropu glukozowego (opcjonalnie)1 łyżka
-
wody do Mycia Wstępnego1000 g
-
octu do Mycia Wstępnego50 g
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
678.5 kcal /
2835.9 kJ
Białko
12.1 g
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
106.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Sód
333.7 mg