
Urządzenia i Akcesoria
Skandynawski brunch
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Pieczywo chrupkie
-
pestek dyni50 g
-
mąki żytniej razowej100 g
-
płatków owsianych100 g
-
siemienia lnianego50 g
-
ziaren sezamu, białego50 g
-
słonecznika łuskanego50 g
-
soli1 łyżeczka
-
wody letniej150 g
-
oliwy z oliwek50 g
Pieczona owsianka
-
orzechów, mieszanych np. orzechów nerkowca, migdałów, orzeszków ziemnych40 g
-
wody350 g
-
mleka100 g
-
płatków owsianych40 g
-
otrębów owsianych (patrz wskazówka)20 g
-
cukru10 g
-
soli2 szczypty
-
masło do natłuszczenia formy
Jajka w koszulkach i krewetki
-
owoców jagodowych, świeżych np. malin, borówek, truskawek100 g
-
wody1600 g
-
octu, białego15 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia koszyczka20 g
-
jajka4
-
koperku, świeżego tylko liście15 g
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół30 g
-
soli½ łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego3 szczypty
-
ząbek czosnku przekrojony na pół1
-
miodu płynnego1 - 2 łyżki
-
krewetek, surowych, średnich, obranych oczyszczonych i osuszonych papierowymi ręcznikami250 g
Podanie
-
awokado dojrzałe, pokrojone w 5 mm plastry1
-
rzodkiewek pokrojonych w 1 mm plastry4 - 6
-
liście szpinaku baby, świeże
-
kiełki świeże, np. brokułu, lucerny, słonecznika
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
642.2 kcal /
2686.8 kJ
Białko
25.8 g
Tłuszcz
39.6 g
Węglowodany
53.5 g
Błonnik
12.3 g
Tłuszcz nasycony
6.1 g
Sód
948.8 mg