Skandynawski brunch

Skandynawski brunch

4.4 16 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Pieczywo chrupkie
  • 50 g pestek dyni
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren sezamu, białego
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g wody letniej
  • 50 g oliwy z oliwek
Pieczona owsianka
  • 40 g orzechów, mieszanych np. orzechów nerkowca, migdałów, orzeszków ziemnych
  • 350 g wody
  • 100 g mleka
  • 40 g płatków owsianych
  • 20 g otrębów owsianych (patrz wskazówka)
  • 10 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • masło do natłuszczenia formy
Jajka w koszulkach i krewetki
  • 100 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, borówek, truskawek
  • 1600 g wody
  • 15 g octu, białego
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia koszyczka
  • 4 jajka
  • 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • ½ łyżeczka soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 1 - 2 łyżki miodu płynnego
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych oczyszczonych i osuszonych papierowymi ręcznikami
Podanie
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 5 mm plastry
  • 4 - 6 rzodkiewek pokrojonych w 1 mm plastry
  • liście szpinaku baby, świeże
  • kiełki świeże, np. brokułu, lucerny, słonecznika

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 948.8 mg
Białko 25.8 g
Kalorie 2686.8 kJ / 642.2 kcal
Tłuszcz 39.6 g
Błonnik 12.3 g
Tłuszcz nasycony 6.1 g
Węglowodany 53.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...