Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g orzechów pistacjowych, niesolonych
- 225 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 270 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 260 - 280 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1020.4 kJ / 243.8 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 30.3 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 74.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lody pistacjowe i migdałowe
9 Std. 30 Min
Ciasto z cytrusową marmoladą
2 Std.
Portugalski crème brûlée
25 Min
Kruche ciasteczka kokosowe
1 godz. 10 min
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi (bezglutenowe)
1 Std. 20 Min
Cytrynowe tiramisu
6 Std. 25 Min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1hod. 40min
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
2 Std.
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13h 50min
Ciasto migdałowe z Santiago
1h 30min
Krem pistacjowo-czekoladowy
40 min
Tarta dyniowa
3 Std. 15 Min