
Wersje kompatybilne
Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej, suszonej
- 5 g korzenia galangalu, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki liści limonki Kaffir, suszonych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
-
1
łyżka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżka sosu rybnego
- 1200 g wody
-
200
g krewetek, surowych, dużych, obranych
lub 200 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych -
100
g steka z polędwicy wołowej pokrojonego w 0,5 cm plastry
lub 100 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 0,5 cm plastry - 100 g minikolb kukurydzy, konserwowych
- 30 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 limonka pokrojona w plastry
- 4 łyżki kolendry, świeżej tylko liście
- 1 papryczka chili cayenne, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 288.3 kcal / 1206.1 kJ
- Białko
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Węglowodany
- 19.1 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Sód
- 1316.8 mg