
Urządzenia i Akcesoria
Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka czerwonej pasty curry
-
20 g oleju
-
1 łyżeczka trawy cytrynowej, suszonej
-
5 g korzenia galangalu, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki liści limonki Kaffir, suszonych (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
1 łyżka sosu rybnego
-
1200 g wody
-
200 g krewetek, surowych, dużych, obranych
-
100 g steka z polędwicy wołowej pokrojonego w 0,5 cm plastry
-
100 g minikolb kukurydzy, konserwowych
-
30 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 limonka pokrojona w plastry
-
4 łyżki kolendry, świeżej tylko liście
-
1 papryczka chili cayenne, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
288.3 kcal /
1206.1 kJ
Białko
16.4 g
Tłuszcz
17.3 g
Węglowodany
19.1 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Sód
1316.8 mg