
Urządzenia i Akcesoria
Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki60 g
-
orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do dekoracji30 g
-
liści bazylii, świeżych10 g
-
cebuli przekrojonej na pół200 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki100
-
selera naciowego bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry120 g
-
ząbki czosnku3
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki½ - 1
-
oleju (patrz wskazówka)40 g
-
wody750 g
-
pomidorów, z puszki400 g
-
czerwonej soczewicy, suszonej120 g
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
soli (opcjonalnie)¾ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
ziemniaków nieobranych lub obranych, średniej wielkości (dł. 8-10 cm), przekrojonych wzdłuż na pół600 g
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych60 g
-
grzybów, świeżych np. pieczarek, kurek, przekrojonych na pół180 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu60 g
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
-
suszone płatki chili do dekoracji
-
olej chili (opcjonalnie) lub olej z zalewy z suszonych pomidorów, do skropienia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1178.1 kcal /
4929 kJ
Białko
35.5 g
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
211.6 g
Błonnik
54 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Sód
1796.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER IV/2023
10 Przepisów
Polska
Polska