Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki

Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki

4.7 70 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 g
    60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do dekoracji
    30 g
    30 g migdałów, w płatkach, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • liści bazylii, świeżych
    10 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    100
  • selera naciowego bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry
    120 g
  • ząbki czosnku
    3
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
  • oleju (patrz wskazówka)
    40 g
  • wody
    750 g
  • pomidorów, z puszki
    400 g
  • czerwonej soczewicy, suszonej
    120 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • soli (opcjonalnie)
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ziemniaków nieobranych lub obranych, średniej wielkości (dł. 8-10 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
    600 g
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
    60 g
  • grzybów, świeżych np. pieczarek, kurek, przekrojonych na pół
    180 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    60 g
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • suszone płatki chili do dekoracji
  • olej chili (opcjonalnie) lub olej z zalewy z suszonych pomidorów, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1178.1 kcal / 4929 kJ
Białko 35.5 g
Tłuszcz 29 g
Węglowodany 211.6 g
Błonnik 54 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Sód 1796.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...