Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g kaszy orkiszowej, perłowej (patrz wskazówka)
- 550 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 150 g ogórka, pokrojonego w kostkę
- 50 - 70 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka (patrz wskazówka)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1463.2 kJ / 349.5 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 17.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 589.3 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą
45 min
Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym
40 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50 min
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
40 min
Sałatka z kaszą gryczaną, papryką i fetą
50 min
Sałatka z kaszą pęczak i serem feta
1h 15 min
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55 min
Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami
1h 10 min
Pilaw z ziarnami i burakiem
30 min
Sałatka z kaszą pęczak, jajkami i rzodkiewką
55 min
Sałatka z rukolą i pieczarkami
30 min