Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g kaszy orkiszowej, perłowej (patrz wskazówka)
- 550 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 150 g ogórka, pokrojonego w kostkę
- 50 - 70 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka (patrz wskazówka)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek
- 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1463.2 kJ / 349.5 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 17.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 589.3 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą gryczaną, papryką i fetą
50min
Sałatka z kaszą pęczak i serem feta
1 Std. 15 Min
Sałatka z kaszą pęczak, jajkami i rzodkiewką
55min
Sałatka Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą
1 Std.
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
40min
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50min
Sałatka z komosą ryżową, jarmużem i jajkiem
40min
Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą
45min
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55min
Sałatka z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym
35 Min
Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym
40min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55min