Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 - 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
- 270 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 1000 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 130 g białego wina, wytrawnego
- 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki soli, do smaku
- ¾ - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 670 g mleka
- 55 g masła, miękkiego
- 80 g mąki pszennej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- 330 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 16 płatów (10 x 20 cm)
- masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3286.2 kJ / 785.4 kcal
- Białko
- 40.3 g
- Węglowodany
- 51.7 g
- Tłuszcz
- 45.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 35.2 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 1088.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 Std. 20 Min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1h 35min
Lasagne serowa ze szpinakiem
2h 45min
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2 Std. 40 Min
Moussaka
1h 55min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1 Std. 10 Min
Makaron po bolońsku
40min
Sos beszamelowy
15min
Pastisio
1 Std. 10 Min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 Min
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
1 Std.
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1 Std.