Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
120 - 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
270 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
1000 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
130 g białego wina, wytrawnego
-
400 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki soli do smaku
-
¾ - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
670 g mleka
-
55 g masła miękkiego
-
80 g mąki pszennej
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
330 g makaronu, suchego, typu lasagne około 16 płatów (10 x 20 cm)
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1088.5 mg
Białko
40.3 g
Kalorie
3286.2 kJ /
785.4 kcal
Tłuszcz
45.7 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
35.2 g
Węglowodany
51.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Domowe nuggetsy z dwoma sosami
40 min
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 godz. 20 min
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min
Muszle makaronowe faszerowane ricottą i szpinakiem
1 godz. 35 min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1 godz.
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2 godz. 40 min
Moussaka
1 godz. 55 min
Makaron po bolońsku
40 min
Pastisio
1 godz. 10 min
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1 godz. 45 min
Sos beszamelowy
15 min
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35 min