Lasagne bolońska
TM6 TM5

Lasagne bolońska

4.7 (118 ocen)

Składniki

  • 120 - 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos boloński

  • 270 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 1000 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 130 g białego wina, wytrawnego
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki soli, do smaku
  • ¾ - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 670 g mleka
  • 55 g masła, miękkiego
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie lasagne

  • 330 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 16 płatów (10 x 20 cm)
  • masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3286.2 kJ / 785.4 kcal
Białko
40.3 g
Węglowodany
51.7 g
Tłuszcz
45.7 g
Tłuszcz nasycony
35.2 g
Błonnik
3.7 g
Sód
1088.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy