
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
50
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 1 cebula przekrojoną na pół
- 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 20 g oleju
- 200 g cukinii pokrojonej w 1 cm półplastry
- 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 2 cm kawałki
- 400 g wody plus dodatkowo 4 łyżki zimnej wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych np. włoskich, prowansalskich
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżka mąki pszennej - 500 - 600 g gnocchi gotowych
- 150 g zielonego groszku, konserwowego odsączonego z zalewy (1 mała puszka) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 607.5 kcal / 2541.8 kJ
- Białko
- 28.3 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Węglowodany
- 56.6 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.6 g
- Sód
- 861.4 mg