Lasagne bolońska

Lasagne bolońska

4.5 37 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
2 porcje

Składniki

  • 35 - 65 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
  • 65 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 270 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 35 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • ¼ - ½ łyżeczki soli do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 170 g mleka
  • 15 g masła miękkiego
  • 20 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
  • 85 g makaronu, suchego, typu lasagne około 4 płaty (10 x 20 cm)
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1269.6 mg
Białko 44 g
Kalorie 3662.3 kJ / 875.3 kcal
Tłuszcz 53.5 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 39.1 g
Węglowodany 52.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...