
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
2 porcje
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki35 - 65 g
Sos boloński
-
warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki65 g
-
oliwy z oliwek, extra virgin15 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki270 g
-
białego wina, wytrawnego35 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata100 g
-
soli do smaku¼ - ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Sos beszamelowy
-
mleka170 g
-
masła miękkiego15 g
-
mąki pszennej20 g
-
soli¼ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej1 szczypta
Przygotowanie lasagne
-
makaronu, suchego, typu lasagne około 4 płaty (10 x 20 cm)85 g
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
875.3 kcal /
3662.3 kJ
Białko
44 g
Tłuszcz
53.5 g
Węglowodany
52.8 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
39.1 g
Sód
1269.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Pastisio
1 godz. 10 min
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 godz. 20 min
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
1 godz.
Muszle makaronowe faszerowane ricottą i szpinakiem
1 godz. 35 min
Moussaka
1 godz. 55 min
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2 godz. 40 min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1 godz.
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35 min
Makaron po bolońsku
40 min
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1 godz. 45 min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1 godz. 10 min
Sos beszamelowy
15 min