Lasagne bolońska

Lasagne bolońska

4.4 32 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
2 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    35 - 65 g
Sos boloński
  • warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
    65 g
  • oliwy z oliwek, extra virgin
    15 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    270 g
  • białego wina, wytrawnego
    35 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    100 g
  • soli do smaku
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Sos beszamelowy
  • mleka
    170 g
  • masła miękkiego
    15 g
  • mąki pszennej
    20 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
Przygotowanie lasagne
  • makaronu, suchego, typu lasagne około 4 płaty (10 x 20 cm)
    85 g
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 875.3 kcal / 3662.3 kJ
Białko 44 g
Tłuszcz 53.5 g
Węglowodany 52.8 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 39.1 g
Sód 1269.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...