Urządzenia i Akcesoria
Ptysie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
12 sztuk
Składniki
Ciasto ptysiowe
-
100 g wody
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
5 g cukru
-
1 szczypta soli
-
80 g mąki pszennej
-
2 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
Sos czekoladowy
-
170 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
130 g mleka
-
lody waniliowe wykonane w TM lub gotowe, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
33.2 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
751.8 kJ /
179.7 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Węglowodany
12.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Karpatka
5 godz.
Biszkopt
1 godz. 50 min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 godz.
Ciasto ptysiowe
1 godz. 10 min
Ciasto kruche słodkie
2 godz.
Masa maślana
5 min
Makaron jajeczny
1 godz.
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 godz. 55 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min
Pączki
1 godz. 20 min