Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cukru
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 370 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
-
1 ½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 756.3 kJ / 180.8 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 21.6 g
- Tłuszcz
- 9.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 13.3 mg
Alternatywne przepisy
Mazurek różany
1h 40 min
Ganache czekoladowy
3h 20min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8h
Magdalenki na choinkę
1h 30 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 min
Ciasto kruche wytrawne
5 Min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Masa maślana
5 Min
Ptysie
2h 15 min
Biszkopt
1h 50 min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1h 30 min
Szarlotka tradycyjna
2h 20min