Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g cukru
- 50 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 200 g mleka
- 4 żółtka
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
- olej do smażenia, o neutralnym smaku
- dżem, do nadzienia
- cukier puder, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 982 kJ / 235 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 52.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
2h 40 min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2óra 15p
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Oponki serowe
45 Min
Faworki - róże
1h 10min
Drożdżówki z makiem
2h 40 min
Makowiec świąteczny
2u. 10min
Ptysie
2óra 15p
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2óra 15p
Makaron jajeczny
1h
Sernik rosa
1h 30min
Karpatka
5u.