Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 laska wanilii
- 800 g mleka, 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 220 g żółtek (ok. 14 sztuk), w temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 70 g skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 11492.8 kJ / 2745 kcal
- Białko
- 66 g
- Węglowodany
- 288 g
- Tłuszcz
- 148 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ptysie
2h 15 min
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 Std. 55 Min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6h 10min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 godz.
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8h
Mini tarty z kremem cytrynowym
3 Std. 15 Min
Ciasto Red Velvet Cake w kształcie serca
1 Std. 20 Min
Ganache czekoladowy
3h 20min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20 min
Ganache pistacjowy
5óra 30p