Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru (10 g) (opcjonalnie)
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 300 kJ / 72 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Błonnik
- 0.2 g
Alternatywne przepisy
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8óra
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6h 10 min
Makaroniki z lemon curd
2hod.
Ciasto francuskie szybkie
1h 20min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 Std. 15 Min
Pączki
1h 20min
Ptysie
2 Std. 15 Min
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4h
Biszkopt
1h 50min
Ciasto kruche słodkie
2hod.
Makaron jajeczny
1hod.