Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do gotowania (ok. 2 l)
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 40 g sody oczyszczonej
- sól gruboziarnista, do posypania (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 716 kJ / 171.1 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 395.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczone churros z sosem czekoladowo-kawowym
55 Min
Angielskie scones
50 min
Włoskie grissini
2 godz.
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Bułki śniadaniowe
1h 40 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Tradycyjne bagietki
2 godz. 30 min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1 godz. 15 min
Ziemniaczana tortilla na parze (TM5)
45 min
Bułki na parze
2 godz.
Bułeczki z sera gruyère
45 min
Bułki na piwie z cheddarem
3 godz. 15 min