Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do gotowania (ok. 2 l)
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 40 g sody oczyszczonej
- sól gruboziarnista, do posypania (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 716 kJ / 171.1 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 395.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słodkie weneckie bułki maślane
2 Std.
Irlandzki chleb na sodzie
45 Min
Precle
1 Std.
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Bułki na piwie z cheddarem
3 Std. 15 Min
Ciabatta
4h 40min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Bułki z kminkiem
30 min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Włoskie grissini
2 Std.
Tradycyjne bagietki
2 Std. 30 Min