Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do gotowania (ok. 2 l)
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 40 g sody oczyszczonej
- sól gruboziarnista, do posypania (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 716 kJ / 171.1 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 395.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Precle
1 Std.
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Bagietki
15h
Chleb tostowy (bez laktozy)
2h 45min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Francuska bagietka
3hod. 50min
Tradycyjne bagietki
2 Std. 30 Min
Słodkie weneckie bułki maślane
2h
Chleb na parze
2h 20min
Irlandzki chleb na sodzie
45min