Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

5.0 2 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
16 kromek

Składniki

Zaczyn
  • 110 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
  • 110 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • ¾ - 1 ½ łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
  • 220 g wody źródlanej lub przegotowanej
  • ⅓ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • 220 g mąki żytniej typu 720
  • 5 g soli
  • masło ilość do natłuszczenia formy
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Sód 122.6 mg
Białko 2.2 g
Kalorie 299 kJ / 71.5 kcal
Tłuszcz 0.3 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Węglowodany 15.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...