![Gratin crémeux à la normande Gratin crémeux à la normande](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6D50809F-8F3E-40B8-98C0-AB2328563AE7/Derivates/CE251866-025D-430D-82A8-F7C5A6C578B0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g d'eau
- 700 - 800 g de pomme de terre, non épluchée
- 150 g d'andouille, coupée en lamelles fines
- 80 g d'oignon jaune, coupé en deux
- 20 g de beurre doux
- 100 g de lait entier
- 100 g de crème liquide 30-40% m.g.
- 2 pincées de sel fin, à ajuster en fonction des goûts
- 2 pincées de poivre blanc moulu, à ajuster en fonction des goûts
- 1 pincée de noix de muscade en poudre
- 2 pommes Golden, coupées en lamelles
- ½ camembert, avec la croûte et coupé en tranches (125 g env.)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2079 kJ / 495 kcal
- Białko
- 19.3 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Błonnik
- 5.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gratin de pommes de terre, céleri et chorizo
1 godz. 35 min
Tartiflette aux courgettes
55 min
Pâté de pommes de terre à la viande
1h 15 min.
Gratin de pain au reblochon
35min
Pâtes à la stracciatella et aux lardons
1h 5min
Quiche auvergnate
1 godz. 20 min
Tourte au roquefort
2 godz. 15 min
Octobre - Moelleux au cidre et camembert
35min
Croque-cake
50 min
Gratin de comté façon pudding
45 min
Ficelles picardes
2h
Tarte aux oignons
1h 15 min.