Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 40.3 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 67.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pączki
1h 20min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2sa 15 dk
Bajgle z makiem
1 godz. 25 min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2sa 15 dk
Obwarzanki wałeckie
3 godz.
Rogale śniadaniowe
2h 10 min
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3 godz. 50 min
Makowiec z białym makiem
2h 20 min
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
3 godz.
Portugalski placek - Folar
8 godz. 40 min