Pierożki półfrancuskie z dżemem

Pierożki półfrancuskie z dżemem

4.6 82 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 50 min
20 sztuk

Składniki

  • 150 g mleka temp. pokojowej
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 640 g mąki pszennej typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 120 g cukru
  • 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
  • cukier puder do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 67.1 mg
Białko 5.3 g
Kalorie 1241.8 kJ / 296.6 kcal
Tłuszcz 12.8 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Węglowodany 40.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...