Pierożki półfrancuskie z dżemem

Pierożki półfrancuskie z dżemem

4.6 73 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 50 min
20 sztuk

Składniki

  • mleka temp. pokojowej
    150 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    30 g
  • mąki pszennej typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    640 g
  • cukru
    120 g
  • masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
    250 g
  • jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
    2
  • żółtka
    4
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • soli
    ½ łyżeczki
  • aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 296.6 kcal / 1241.8 kJ
Białko 5.3 g
Tłuszcz 12.8 g
Węglowodany 40.3 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Sód 67.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...