Pierożki półfrancuskie z dżemem
TM6 TM5

Pierożki półfrancuskie z dżemem

4.5 (70 ocen)

Składniki

  • 150 g mleka, temp. pokojowej
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 120 g cukru
  • 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1241.8 kJ / 296.6 kcal
Białko
5.3 g
Węglowodany
40.3 g
Tłuszcz
12.8 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Błonnik
0.8 g
Sód
67.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy