
Wersje kompatybilne
Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto marchewkowe z Varomy
- 50 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 130 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta soli
- 1200 g wody
Krem cytrynowy (lemon curd)
- 140 g cukru
- 100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2-3 cytryn)
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 202.2 kcal / 846.1 kJ
- Białko
- 3.1 g
- Tłuszcz
- 10.4 g
- Węglowodany
- 25.2 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 106.1 mg