Urządzenia i Akcesoria
Sernik krakowski
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 5 godz.
16 porcji
Składniki
Ciasto kruche
-
125 g cukru
-
215 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
440 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
2 ½ łyżeczki cukru wanilinowego1 ¼ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
Masa serowa
-
6 białek
-
1 szczyptę soli
-
310 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
-
1250 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
-
10 żółtek
-
220 g cukru
-
60 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
55 g rodzynek
-
75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
-
250 g cukru
-
45 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
364.8 mg
Białko
15.1 g
Kalorie
2685.1 kJ /
641.8 kcal
Tłuszcz
33.5 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
19.4 g
Węglowodany
72.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Ciasto pleśniak
3 godz. 15 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min