Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 jajek
Kruchy spód
- 200 g mąki pszennej
- 130 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 20 g zimnej wody
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker®
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
Masa makowa
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych
- 400 g maku
- 350 g mleka
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 100 g miodu, płynnego
- 20 g kaszy manny
- 100 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker®
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Beza
- 230 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1751 kJ / 418 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 115 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Prosty makowiec
13u. 15min
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min
Piernik na ciemnym piwie
2h 35min
Sero-makowiec
9h 40min
Ciasto makowa panienka
7 godz. 40 min
Sernik na biszkoptowym spodzie
2 Std. 50 Min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 Std. 30 Min
Sernik krakowski
4h 55min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6u. 50min
Sernik wiedeński
9h 45min
Sernik królewski
4h 35min
Klasyczny jabłecznik
1 Std. 30 Min