Urządzenia i Akcesoria
Makowiec z bezą
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
20 porcji
Składniki
-
6 jajek
Kruchy spód
-
200 g mąki pszennej
-
130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
20 g zimnej wody
-
30 g cukru pudru
-
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker®
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
Masa makowa
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
150 g orzechów włoskich, łuskanych
-
400 g maku
-
350 g mleka
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 jajko
-
30 g cukru
-
100 g miodu, płynnego
-
20 g kaszy manny
-
100 g rodzynek
-
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Beza
-
230 g cukru
-
1 szczypta soli
-
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
115 mg
Białko
10 g
Kalorie
1751 kJ /
418 kcal
Tłuszcz
25 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
40 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
AROMATYCZNE ŚWIĘTA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tort orzechowo-makowy
4 godz. 30 min
Ciasto makowa panienka
7 godz. 40 min
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 godz. 40 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Ciasto pijana śliwka
6 godz.
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min