
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 80 g oleju słonecznikowego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 70 g maku
- cukier puder, ilość do oprószenia babki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1865.7 kJ / 445.9 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 43.4 g
- Tłuszcz
- 28.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 105.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Babka piaskowa "Fix"
1 godz. 30 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 godz. 40 min
Babka orzechowa
1 godz.
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Babka makowa
1 godz. 20 min