![Sero-makowiec Sero-makowiec](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0723FFD5-154B-493E-908E-F30AE5EA954D/Derivates/983AA2D7-096D-4EAC-969C-FDA3C1E29EB5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warstwa makowa
- 400 g maku
- 460 g mleka
- 4 jajka
- 220 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½
łyżeczki aromatu migdałowego
lub ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego - 140 g bakalii mieszanych (rodzynek, posiekanych orzechów, skórki kandyzowanej)
Warstwa serowa
- 1000 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
- 220 g cukru pudru
- 4 jajka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego - 15 g skrobi ziemniaczanej
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 343.4 kcal / 1437.6 kJ
- Białko
- 14.2 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Węglowodany
- 33.1 g
- Błonnik
- 40.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Sód
- 99.7 mg