
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 300 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 60 g powideł śliwkowych
- 1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa, kolorowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 419.1 kcal / 1753.5 kJ
- Białko
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Węglowodany
- 49 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.8 g
- Sód
- 113.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Piernik na ciemnym piwie
2 godz. 35 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 godz. 40 min
Babka piaskowa "Fix"
1 godz. 30 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min