Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową

Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową

4.6 1.1K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 kawałków

Składniki

  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    250 g
  • mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    300 g
  • kakao naturalnego, niesłodzonego
    20 g
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
  • korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
    2 łyżeczki
  • jajek
    5
  • cukru
    250 g
  • powideł śliwkowych
    60 g
  • soli
    1 szczypta
Polewa czekoladowa
  • mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    40 g
  • posypka cukrowa, kolorowa ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 419.1 kcal / 1753.5 kJ
Białko 5.8 g
Tłuszcz 23 g
Węglowodany 49 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 13.8 g
Sód 113.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...