Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
TM6 TM5

Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową

4.6 (969 ocen)

Składniki

  • 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 300 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 60 g powideł śliwkowych
  • 1 szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • posypka cukrowa, kolorowa, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1753.5 kJ / 419.1 kcal
Białko
5.8 g
Węglowodany
49 g
Tłuszcz
23 g
Tłuszcz nasycony
13.8 g
Błonnik
1.4 g
Sód
113.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy