Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 300 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 60 g powideł śliwkowych
- 1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa, kolorowa, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1753.5 kJ / 419.1 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 113.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik krakowski
4h 55min
Sernik królewski
4h 35 min
Ciasto pleśniak
3h 15min
Szybki piernik
1h 30 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1h 40min
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Babka makowa
1h 20min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Babka "Trójniak"
1h 35min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4h 10min
Babka piaskowa "Fix"
1h 30 min