
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 300 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 250 g cukru
- 60 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa
- 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- posypka cukrowa, kolorowa, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1832.9 kJ / 437.8 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Babka piaskowa "Fix"
1 godz. 30 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 godz. 40 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min
Polewa czekoladowa
10 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Babka makowa
1 godz. 20 min