Urządzenia i Akcesoria
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 kawałków
Składniki
-
250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
300 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
-
5 jajek
-
250 g cukru
-
60 g powideł śliwkowych
-
1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
-
100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
-
40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
posypka cukrowa, kolorowa ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
113.6 mg
Białko
5.8 g
Kalorie
1753.5 kJ /
419.1 kcal
Tłuszcz
23 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
13.8 g
Węglowodany
49 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYJĄTKOWE BABKI!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka marmurkowa
2sa 10 dk
Ciasto kakaowe z wiśniami
2sa 15 dk
Prosty makowiec
13sa 15 dk
Sero-makowiec
9sa 40 dk
Babka muślinowa z polewą kakaową
2sa 10 dk
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1sa 40 dk
Babka "Trójniak"
1sa 35 dk
Sernik krakowski
4sa 55 dk
Sernik królewski
4sa 35 dk
Sernik wiedeński
9sa 45 dk
Szybki piernik
1sa 30 dk
Babka piaskowa "Fix"
1sa 30 dk