Urządzenia i Akcesoria
Fasolka po bretońsku
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 13 godz. 30 min
3 porcje
Składniki
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oleju
-
80 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
-
100 g kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona⅔ czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
300 - 360 g fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej (patrz wskazówka)
-
560 - 580 g wody
-
50 - 55 g koncentratu pomidorowego
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
⅔ płaska łyżka majeranku, suszonego
-
⅔ łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
-
sól do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
634.9 mg
Białko
16.8 g
Kalorie
1649.9 kJ /
394.3 kcal
Tłuszcz
25.2 g
Błonnik
6.6 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Węglowodany
27.2 g