Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

4.5 54 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 13 godz. 30 min
3 porcje

Składniki

  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oleju
  • 80 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 100 g kiełbasy np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w półplasterki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ⅔ czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 - 360 g fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej 8-12 godz., odsączonej (patrz wskazówka)
  • 560 - 580 g wody
  • 50 - 55 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅔ płaska łyżka majeranku, suszonego
  • ⅔ łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 634.9 mg
Białko 16.8 g
Kalorie 1649.9 kJ / 394.3 kcal
Tłuszcz 25.2 g
Błonnik 6.6 g
Tłuszcz nasycony 6.7 g
Węglowodany 27.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...