Bigos staropolski

4.6 7 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje

Składniki

  • 550 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
  • 130 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ½ ząbka czosnku
  • 15 g oleju
  • 130 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska, toruńska), pokrojonej w półplasterki
  • 130 g wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 430 - 500 g wody do zalania kapusty
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 3 - 4 g śliwki suszone, bez pestek przekrojone na pół
  • 5 - 6 grzybów, suszonych
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 owoce jałowca
  • 130 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub szynki, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
  • 130 g mięsa wołowego np. łopatki wołowej lub szpondra, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
  • 50 g czerwonego wina wytrawnego
  • ¾ łyżeczki cukru
  • ¼ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1827.7 mg
Białko 23.2 g
Kalorie 2056.3 kJ / 491.5 kcal
Tłuszcz 34.9 g
Błonnik 7.3 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Węglowodany 20.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...