Urządzenia i Akcesoria
Bigos staropolski
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje
Składniki
-
550 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
-
130 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ½ ząbka czosnku
-
15 g oleju
-
130 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska, toruńska), pokrojonej w półplasterki
-
130 g wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę
-
430 - 500 g wody do zalania kapusty
-
¾ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej¾ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
3 - 4 g śliwki suszone, bez pestek przekrojone na pół
-
5 - 6 grzybów, suszonych
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3 ziarna pieprzu czarnego
-
1 liść laurowy, suszony
-
3 owoce jałowca
-
130 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub szynki, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
-
130 g mięsa wołowego np. łopatki wołowej lub szpondra, pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
-
50 g czerwonego wina wytrawnego
-
¾ łyżeczki cukru
-
¼ - ¾ łyżeczki soli
-
¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1827.7 mg
Białko
23.2 g
Kalorie
2056.3 kJ /
491.5 kcal
Tłuszcz
34.9 g
Błonnik
7.3 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Węglowodany
20.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1 godz. 40 min
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1 godz. 40 min
Barszcz czerwony z mięsem
1 godz. 5 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 godz. 50 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Góralska kwaśnica
1 godz. 30 min
Gulasz poleszucki
1 godz. 15 min
Krupniok zapiekany w kapuście kiszonej
1 godz. 30 min
Zupa grzybowa
1 godz. 15 min
Bigos
1 godz. 30 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min