
Urządzenia i Akcesoria
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
Farsz mięsno-grzybowy
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście15 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
ząbki czosnku2
-
masła15 g
-
grzybów, świeżych np. podgrzybków, pokrojonych na kawałki200 g
-
wątróbek drobiowych bez żył i błonek, pokrojonych na 2-3 cm kawałki200 g
-
mięsa mielonego z łopatki wieprzowej100 - 150 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - 1 łyżeczka
Pieczona kaczka
-
tuszka z kaczki (ok. 2-2,2 kg), bez szyi i podrobów1
-
soli morskiej, gruboziarnistej2 łyżki
-
woda zimna, do namoczenia kaczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżka
-
majeranku, suszonego1 czubata łyżka
-
estragonu, suszonego1 czubata łyżka
-
masła roztopionego, do posmarowania kaczki2 - 3 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
364 kcal /
1524 kJ
Białko
12.8 g
Tłuszcz
14.3 g
Węglowodany
48 g
Błonnik
6.1 g