Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz mięsno-grzybowy
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła
-
200
g grzybów, świeżych, np. podgrzybków, pokrojonych na kawałki
lub 200 g grzybów, mrożonych, np. podgrzybków, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki - 200 g wątróbek drobiowych, bez żył i błonek, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 100 - 150 g mięsa mielonego, z łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Pieczona kaczka
- 1 tuszka z kaczki, (ok. 2-2,2 kg), bez szyi i podrobów
- 2 łyżki soli morskiej, gruboziarnistej
- woda, zimna, do namoczenia kaczki
- 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżka majeranku, suszonego
- 1 czubata łyżka estragonu, suszonego
- 2 - 3 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania kaczki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1524 kJ / 364 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Błonnik
- 6.1 g
Alternatywne przepisy
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1h
Żeberka w kapuście
2h 10min
Rolada z boczku i schabu
11 Std. 40 Min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9h 15min
Rolada z trzech mięs z pieczarkami
1 Std. 25 Min
Kurczak faszerowany ryżem
2 godz. 50 min
Balotyna z kaczki
2 godz. 45 min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4h 10min
Rolada z boczku z daktylami na Varomie
2h 30min
Gulasz z drobiowych serc i pieczarek
2 Std. 25 Min
Rolada z karkówki z grzybami
2 godz. 35 min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8h 50min