Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
12 kawałków
Składniki
Kruszonka
-
35 g mąki pszennej35 g mąki krupczatki
-
25 g cukru
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
25 g masła
Ciasto
-
110 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
50 g cukru
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
250 g mąki pszennej plus opcjonalnie 1 łyżka
-
40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 jajko
-
żółtko
-
¼ łyżeczki soli
-
dżem, do posmarowaniaowoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
57.2 mg
Białko
3.8 g
Kalorie
695.4 kJ /
166.2 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Węglowodany
25.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 godz. 15 min
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Ciasto kruche słodkie
2 godz.
Rogaliki z marmoladą
50 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Ciasto pleśniak
3 godz. 15 min
Sernik rosa
1 godz. 30 min
Drożdżówki z serem
1 godz.