Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

4.8 45 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
12 kawałków

Składniki

Kruszonka
  • 35 g mąki krupczatki
    35 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 25 g masła
Ciasto
  • 110 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej plus opcjonalnie 1 łyżka
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • żółtko
  • ¼ łyżeczki soli
  • owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
    dżem, do posmarowania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 57.2 mg
Białko 3.8 g
Kalorie 695.4 kJ / 166.2 kcal
Tłuszcz 5.4 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 3.1 g
Węglowodany 25.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...