Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g wody
- 1 jajko
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży -
1
łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
lub 2 łyżki wódki - 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 25 g cukru
- 1 szczypta soli
- 90 g masła, zmrożonego, pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- olej rzepakowy, do głębokiego smażenia
- 200 g cukru pudru
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 854 kJ / 204 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 44 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Oponki serowe
45 Min
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min
Mini pączki na serku homogenizowanym
25 Min
Oponki (bez cukru)
45 Min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Chruścik lany
30 Min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Bułeczki mleczne z czekoladą
2h 30min
Amerykańskie pączki "donuts"
2 Std. 45 Min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2h 30min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Angielskie scones
50 Min