
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń do kremu
- 4 jajka
- 750 g mleka
- 120 g budyniu śmietankowego, w proszku niesłodzonego (patrz wskazówka)
Blaty makowo-kokosowe
- 150 g maku
- 100 g wiórków kokosowych plus dodatkowo 7 łyżek, do dekoracji
- 100 g migdałów, mielonych (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 szczypta soli
Krem
- 120 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 250 g masła bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
Złożenie ciasta
- 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (patrz wariant)
- 40 g wody
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 465.6 kcal / 1948.1 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 28.8 g
- Węglowodany
- 45.5 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Sód
- 73.6 mg