Sernik na biszkoptowym spodzie

Sernik na biszkoptowym spodzie

4.6 217 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
16 porcji

Składniki

Spód biszkoptowy
  • masło ilość do natłuszczenia formy
  • 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    bułka tarta, ilość do oprószenia formy
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Masa serowa
  • 6 jajek (patrz wskazówka)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
  • skórka otarta z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 20 g koniaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • woda do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 376.8 kcal / 1577.4 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 22.8 g
Węglowodany 32.9 g
Błonnik 0.2 g
Tłuszcz nasycony 13.9 g
Sód 116.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...