
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód biszkoptowy
- masło ilość do natłuszczenia formy
-
120
g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
lub bułka tarta ilość do oprószenia formy - 4 jajka
- 120 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Masa serowa
- 6 jajek (patrz wskazówka)
- 200 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
- skórka otarta z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g koniaku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- woda do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 376.8 kcal / 1577.4 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 22.8 g
- Węglowodany
- 32.9 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Sód
- 116.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
4 godz. 50 min
Ciasto z kruszonką
3 godz. 20 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Sernik bananowy
7 godz. 55 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Ciasto Snikers
26 godz.
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Sernik jogurtowy
8 godz.
Sernik gotowany
7 godz. 40 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.