Sernik na biszkoptowym spodzie
TM6 TM5

Sernik na biszkoptowym spodzie

4.6 (203 oceny)

Składniki

Spód biszkoptowy

  • masło, ilość do natłuszczenia formy
  • 120 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    lub bułka tarta, ilość do oprószenia formy
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

Masa serowa

  • 6 jajek (patrz wskazówka)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g budyniu waniliowego, w proszku, niesłodzonego
  • skórka otarta z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 20 g koniaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • woda, do pieczenia
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1577.4 kJ / 376.8 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
32.9 g
Tłuszcz
22.8 g
Tłuszcz nasycony
13.9 g
Błonnik
0.2 g
Sód
116.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy